Plante-amok

Nu hvor vi har boet her et par år og haveprojektet i store træk stod færdigt sidste år, har vi for første gang for alvor overskud til at plante i haven. Det er nok gået lidt over gevind og vi er gået mere eller mindre plante-amok. Det er altså ikke kun plantekasserne der er plantet til, men alle mulige steder efter devisen: “Nu prøver vi en masse og så ser vi hvad der virker for os”

Jess barselsprojekt sidste år var at terrassere hele haven, så den nu er inddelt i 3 niveauer. Det øverste er bare fladt græs, det mellemste – også kaldet “midterste revle” er der hvor vi planter de fleste ting og det nederste er egentlig bare marken der takker ind på grunden.

På køkkenhavefronten har vi plantet hvidløg i oktober sidste år, vi har pluk-salat og gulerødder, rucola, salatløg, rødløg, skalotteløg og naturligvis kartofler. Egne kartofler fra haven er bare for lækkert. Så er der spidskål, butternut, og nogle hovedsalater sammen med porrer. Det er ikke alt der er kommet op endnu, så nu ser vi hvor meget der virker.

Vores krydderurter har stort set overlevet fra sidste år. Timian, oregano, salvie og estragon har det super. Vi har supplerede med koriander, rosmarin (den døde desværre i vinters) citronmelisse, skovsyre, purløg og persille. Vores persille fra sidste år er løbet i stok, så vi hev den op og plantede noget nyt.

Og så er der langtids investeringerne og de sjove ting. F.eks. Glæder jeg mig helt vildt til at se om den sorte hyld faktisk er sort med lyserøde blomster. Om de gule hindbær smager godt og ditto de røde stikkelsbær. Der er et eller andet fedt ved bær og frugter der har en anden farve end de plejer, jeg er i hvert tilfælde solgt.

Ellers har vi alm. hindbær, solbær, brombær, et nøddehegn, 20 jordbærplanter, en figen og to æbletræer. (!!!)

På pryd og busk fronten har vi plantet en japansk løn, en parykbusk, en hel del roser og naturligvis en Cornus Alba. Arkitektens yndlingsplante pga. de flotte røde grene om vinteren. Vi har store blå Hosta og lupiner. Lupiner er seje fordi de ikke trækker næring fra jorden, men tilfører næring. Det samme gør kløver.

Så man må sige at vi er gået lidt plante-amok, når jeg læser det igen er vi nok gået ret meget amok. Men hvem ved, måske bliver halvdelen ikke til noget. Måske flopper det totalt!

Pt. leder jeg efter en hænge busk med lidt mørke blade der kan dække det hul vi har bag støttemuren og samtidig falde lidt ned over den meget lange mur. Jeg tænker på at tranebærbuske kan noget.

Som nævnt er vores havefilosofi at plante en masse forskelligt og så se hvad der virker. Både fordi jorden på vores grund er ret forskellig, leret ligger højt i den ene ende og der er mere muld i den anden ende. Men også fordi vi tror på at diversiteten er god, god for insekter og god for vores jord. Det er også årsagen til at vi har fravalgt den traditionelle græsplæne. Den er en ørken for bier og andre dyr der skal bestøve. Så går jeg op i at ting kan spises, det fremgår vist også ret tydeligt af ovenstående. gnæk gnæk! Vi er meget langt fra Camilla Plum, selvforsyning og andre trendy mennesker, men vi syntes det er mega sjovt med alle de forskellige ting og vi har en søn der elsker at være ude og pille ved alt, så i vores have kan man gå på opdagelse, når man er lille kan man endda fare vild i græsset og fordi det er en bakke træner han sin motorik helt vildt. Alt i alt gode ting.

Nina Marquardsen - Plante-amok
Vores blomstereng <3

One Comment

  1. Pingback: Update på haven - hvad virkede: | Nina Marquardsen | Haveprojekt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.